Donnerstag, 12. Dezember 2013

NEINERLAA? TRADIČNÍ VÁNOČNÍ ZVYKY A POKRMY V KRUŠNOHOŘÍ ... PROJEKT ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE" - 12.12.2013

Znovuobjevování gastro-kulturních tradic sasko-českého pohraničí a uplatnění historických receptů v moderní kuchyni regionu Krušných hor se stalo cílem další z řady mnoha akcí projektu ZIEL 3 Erzgebirge/ Krušnohoří kulinarisch erleben. Ve čtvrtek dne12. prosince 2013 se opět vydali nejen žáci oboru Stravovací a ubytovací služby (65-51-E/01), ale i studenti Nj oboruVeřejnosprávní činnost (68-43-M/01) do saského Annaberg-Buchholz, aby se mohli seznámit s bohatým množstvím vánočních zvyků představeným naším projektovým partnerem Berufsschulzentrum Annaberg-Buchholz – připravoval se zde společnětradiční vánoční pokrm “Neinerlaa“. Nechybělo ani české tradiční menu štědrovečerní tabule a každoroční krájení vánoční štoly a vánočky.
Žáci rozdělení do pracovních skupin plnili také při návštěvě Domu Adama Riese a Vánoční expozice Krušnohorského muzeaúkoly na tematických pracovních listech. Součástí trasy byly i stanice spojené s analýzou nabídek jídelních lístků zdejších gastronomických zařízení – vyhledávání pokrmů a práce s charakteristickými recepturami. Celou akci oživily tradiční vánoční trhy plné vánočních pyramid, krušnohorských dřevořezeb, hraček, ozdob na vánoční stromeček a ochutnávka všemožných vánočních dobrot. Odpoledne pak žáci absolvovali v saském Neudorfu exkurzi ve zdejším Muzeu polévek a pátrali po tradicích i v dílně Huss.



Stránky muzea ..., Více informací o projektu ..., Fotogalerie ..., Program ke stažení (.pdf)

Autor článku: Petr Svatoň

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen