Freitag, 5. September 2014

EXKURZE - EKOLOGICKÁ FARMA A OBČANSKÉ SDRUŽENÍ KOZODOJ S2A a S2S (obor Stravovací a ubytovací služby - 65-51-/01) - 5.9.2014


V pátek dne 5. září 2014 jsme se vypravili se žáky tříd S2A a S2S na exkurzi na farmu Kozodoj, která se nachází nedaleko naší školy ve Staré Roli směrem po vyznačené cyklostezce do Nové Role. Z nabízených témat pro střední školy jsme si vybrali ekologický výukový program o vzniku mléka a výrobcích z něj s názvem „Mléko a výroba domácího sýra“. Žáci se seznámili se zvířaty, která člověku dávají mléko (kráva, koza, ovce). Při prohlídce areálu farmy nám lektorka ukázala i jiná zvířata žijící u nich na farmě (koně, oslíky, muly, lamy, divoké i domácí prase, slepice, krocany, husy). Měli jsme možnost podívat se jak zvířata žijí a jaké mají potřeby. Při samotné přednášce jsme se dozvěděli kolik mléka dávají jednotlivé druhy zvířat a jak složitý proces probíhá v jejich těle než se ve vemeni vytvoří mléko. Lektorka studentům předvedla výrobu domácího čerstvého sýra z kravského mléka. Hotový sýr jsme ochutnali. Během výroby sýru nám také přednášející vysvětlila nejen co znamená pasterizace, homogenizace, co je syřidlo, ale také jak se například vyrábí sýry eidamského typu, kolik je potřeba mléka na takový bochník sýru a jak dlouho sýr zraje.
Exkurze byla velice zajímavá a pro pochopení zpracování mléka velice přínosná. Žáci se sami vyptávali přednášejících a o zajímavostech diskutovali. Někteří si nadšeně plánovali, jak si doma vyrobí svůj čerstvý sýr. Odborný dohled žákům během celé exkurze zajišťovaly učitelky OV Kateřina Budínová, Marie Gersdorfová, Michaela Kaštánková Pecháčová, Eva Joklová.
Více ve fotogalerii ...


Autorka článku: Kateřina Budínová,
Autorka fotografií: Michaela Kaštánková Pecháčová



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen