Freitag, 26. September 2014

PEČENÍ CHLEBA - EKOLOGICKÁ FARMA A OBČANSKÉ SDRUŽENÍ KOZODOJ S1A a S1S (obor Stravovací a ubytovací služby - 65-51-/01) - 26.9.2014

V pátek dne 26. září 2014 jsme se vypravili s žáky S1A a S1S na exkurzi na farmu Kozodoj, která se nachází nedaleko naší školy ve Staré Roli směrem po vyznačené cyklostezce do Nové Role. Z nabízených témat pro střední školy jsme si vybrali ekologický výukový program o základní lidské potravině, výrobě chleba a pečiva. Také jsme se dozvěděli jak dlouhá je cesta obilného zrna na kuchyňský stůl a všechny souvislosti, které jsou s touto proměnou spojené. Přednáška obsahovala ukázku a poznávání druhů obilí a jejich využití v potravinářství i v krmení hospodářských zvířat. Povídání o historii, jak se dřív silo, sklízelo, jak se mlátilo obilí a mlela mouka. Žáci měli možnost si osahat pravý cep a mletí na žentouru. Také jsme se dozvěděli z čeho je chléb a pečivo, co vše patří do těsta a jak se peče chléb z žitného kvasu. Žáci si z předem připraveného, již vykynutého těsta vytvarovali chlebové bagetky různých tvarů, které pak upekli v troubě. Hotové pečivo jsme nakonec společně ochutnali. Při prohlídce areálu farmy nám lektor ukázal zvířata žijící u nich na farmě (koně, oslíky, muly, lamy, divoké i domácí prase, slepice, krocany, husy). Měli jsme možnost podívat se jak zvířata žijí a jaké mají potřeby a zároveň si poslechnout velmi zajímavé povídání o každém konkrétním zvířeti. Některá ze zvířat má nejen jméno ale i svůj příběh. Studenti se také seznámili se zvířaty, která člověku dávají mléko (kráva, koza, ovce). Odborný dohled žákům během celé exkurze zajišťovaly učitelky OV Kateřina Budínová, Marie Gersdorfová, Michaela Kaštánková, Eva Joklová.


Fotogalerie 1 - © Kateřina Budínová, Fotogalerie 2 - © Michaela Kaštánková



Autorka článku a fotografií: Kateřina Budínová

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen