Donnerstag, 23. Oktober 2014

VÝROČNÍ SEMINÁŘ A PROJEKTOVÁ KONFERENCE V KARLOVÝCH VARECH UKÁZKOVÝ DEN PRÁCE ŽÁKŮ A SPOLEČNÉ VAŘENÍ PROJEKT ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE" ...


Pod záštitou primátora města Karlovy Vary Ing. Petra Kulhánka a za účasti významných hostů z vedení Karlovarského kraje, krajského města Annaberg-Buchholz, Podpory hospodářství Krušnohoří (Wirtschaftsförderung Erzgebirge GmbH) a Turistického spolku Krušnohoří (Tourismusverband e.V.) Annaberg-Buchholz se uskutečnil VÝROČNÍ SEMINÁŘ A PROJEKTOVÁ KONFERENCEk projektu podpořenému z programu CÍL 3/ ZIEL 3 "Kulinářské zážitky v Krušnohoří/ Erzgebirge – Regionální kuchyně jako výraz (znovuobjevené) společné identity v sasko-českém pohraničí" spojená s prezentací ukázkového dne práce žáků v reprezentativních prostorách Alžbětiných lázních v Karlových Varech. Konference je vyvrcholením dvouleté sběratelské a projektové přeshraniční činnosti, aktivit německých a českých žáků, učitelů i badatelů v uvedeném projektu.

Z projevu Mgr. Jiří Klsáka, náměstka primátora Karlových Varů: "... hledáme kořeny svého regionu, poznáváme jeho historii i kulturu, a nacházíme mnoho společných rysů, mnoho společných hodnot. Mezi ně patří i regionální kuchyně, kterou zdaleka nereprezentuje jen Karlovarský knedlík, bavorský Knödel nebo saský Kloss. ... Věřím, že tento seminář a tato konference přinesou daleko zevrubnější informaci o krušnohorské gastronomii, a že pomohou vrátit do života místní speciality. Vím, že jsme kraj velice krásný, a myslím, že určitě můžeme být i krajem velice chutným."

Dle vyjádření školy p. Mgr. Josefa Dvořáčka - "V každém případě ukazuje cestu jak dál v místní gastronomii. Co je naše tradiční česká kuchyně, co lze nabídnout hostům v lázních Karlovarského kraje a co je svébytné a neopakovatelné. To představuje sekundární a bezplatný benefit projektu pro všechny soukromé restaurace a hotely od Drážďan po Karlovy Vary a Mariánské Lázně. Je to cesta jak lze znovu přivést do Karlovarských lázní tradiční hosty. Žáci a učitelé Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Nejdku realizovali moderní tzv. zážitkovou pedagogiku, čisté činnostní učení. Pracovalo se prakticky ve smíšených skupinách v kuchyních české nebo německé školy podle domluvy a finančních možností projektových partnerů. Rovněž učitelé utvořili společný mezinárodní tým, který realizoval tematická zaměstnání.


Moderátoři akce Ing. Jana Mazáčková a p. Petr Svatoň - včetně simultánního tlumočení. Přednesené příspěvky všech zmíněných hostů byly inspirativní, pečlivě připravené a ukázaly cesty další činnosti v době udržitelnosti projektu. Akce se účastnili také zástupci gastronomických firem regionu Krušnohoří. Celá akce byla podpořena zájmem řady médií."





Projektový blog ..., Projektový kalendář ...,
Projev náměstka primátora Karlových Varů p. Mgr. Jiřího Klsáka (.pdf)
Fotogalerie 1 - © Mgr. Josef Dvořáček ...
, Fotogalerie 2 - © Petr Baumann ...

Autor článku, propagace projektu: Petr Svatoň
Autoři fotografií: Mgr. Josef Dvořáček, Petr Baumann

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen